Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Figueiredo_(Guimarães) Feliz_Navidad_(canción_de_José_Feliciano) En_lo_más_crudo_del_crudo_invierno Ejército_de_Prusia El_Coporo El_Popular_(diario_de_Canadá) Francisco_Malespín Erycina_pusilla Emiliano_Garcia-Page_Sanchez Eliecer_Salesman Enrique_Monroy Estación_de_Santa_Cruz-Damaia Enrique_Castells_Capurro Engel_(desambiguación) Fade_to_Black_(canción_de_Apoptygma_Berzerk) Francisco_Freire_Allemao_e_Cysneiro Escudo_iraquí Enfermedad_infectocontagiosa Elisa_cohen_de_chervonagura Educación_en_Panamá Estación_Paso_del_Rey Estación_de_Gerona_(Metro_de_Barcelona) Estadio_Municipal_Ruben_Marcos_Peralta Escalada_(Buenos_Aires) Estacion_Federico_Lacroze Elecciones_a_la_Junta_de_Andalucía_(2000) Festival_de_Rock_de_Alacuas Elecciones_de_Alta_Austria_(1991) Estaciones_del_ano Ercé Escuela_Ballet-Arte Equivalente_de_reduccion El_jardín_de_la_alegría_(película_de_1925) Excoecaria_lastellei Escalonilla_(Toledo) Elecciones_parlamentarias_de_Chile_(1925) Fang_(Dave,_el_barbaro) Erland_Johnsen Estado_Sud-Peruano Francisco_García_Lorca Estado_de_Boyacá Festival_mar_y_sol Estación_Divisoria Festival_de_Eurovisión_1980 El_cuarteto_de_Homero Elias_Castelnuovo Ferdinand_Porsche Estación_de_Erlen Estacion_de_Mostoles_El_Soto Francois_Hesnault Estación_de_Zug_Fridbach Francisco_Comontes Estación_de_Barbera_del_Valles El_Copey Erase_un_traspaso

html map