Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach http://www.slaskie.cyklinowanie-warszawa.edu.pl Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej http://www.wielkopolskie.cyklinowanie-warszawa.edu.pl wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do http://www.dolnoslaskie.cyklinowanie-warszawa.info.pl spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Emiratos_árabes_unidos Eternidad_(cancion) Elecciones_estatales_de_Durango_de_2010 Epiais El_Carmen_(Argentina) Euphorbia_odontadenia Fraisse_des_Corbières Escudo_de_la_Union_Civica_Radical Espejo_y_paradigma_mariano Fotografia_digital El_Profesor_Cojonciano Elodes_holgeri Elecciones_presidenciales_de_Brasil_de_1922 Estacion_de_Cabrera_de_Mar-Vilassar_de_Mar Fernando_Moreno_Peña Escáner_3d Escape_from_L.A. Feuillee Esteban_Solari El_Gran_Combo Ered_Nimrais Eupachytoma_smaragdina El_caballero_en_la_piel_de_pantera Fiebre_del_oro Escuela_Militar_del_General_Bernardo_O'Higgins Estacion_de_San_Bernardo_(Algeciras) Etienne_de_Gerlache El_informe_de_la_minoría Emile_Chautard Filippo_di_Piero_Strozzi Ernesto_Balladares Estacion_de_Miguel_Hernández Esquerra_Unida-L'Entesa Estación_km_8 Felipe_Cruzat Estación_de_Aldaia El_transito_de_la_Magdalena Falken_Tire_ALMS Florencio_Xatruch Estuario_del_río_Tajo Expedición_polar_Ziegler Francisco_Maria_Iglesias_Llorente Fengxian Ficción_espacial Espiguillas Eucalyptus_coccifera Encantada_(pelicula_de_Disney) Fernando_de_Alva_Cortés_Ixtlilxochitl Especies_reactivas_del_nitrogeno Ferran_Sanchez_Talavera Fl._N._Middle_United_States Federico_Balart Espantapajaro Francisco_Pineda_Hernández Euphorbia_acalyphoides_subsp._cicatricosa

html map