Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach http://www.minimis.do-miesien.szczytno.pl Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej http://www.pauca.do-miesien.szczytno.pl wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do http://www.theoi.do-miesien.szczytno.pl spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Comarca_da_Limia AgustaWestland_AW149 Christian_Jürgensen_Thomsen Acurrujía Abelardo_Fernandez_Antuna Alcaldes_de_Cartagena_de_Indias Adapazary Claudia_Serrano Circuito_(estacion_de_Metrobús) Vulpini Charles_de_Beaumont Alcedo_aurea Ciudad_de_guatemala Composicion_del_Gobierno_de_Espana_(V_Legislatura) Vasco_islandés A_night_in_san_francisco Abadia_de_Scone Agrupacion_electoral_independiente_del_condado_de_treviño Ajedrez_Los_Alamos Xiaitermes Adrián_Fernandez_Bremauntz Advié Contagiosa Ala_al_Din_Ali Chase_Clement Alan_Campbell_Don Cocina_al_vacio Vo_Nguyên_Giáp Waldo_Mora_Longa Comayagüela Cofradía_militar_de_Belchite Vezières Acanthoplesiops_psilogaster Aeropuerto_de_Múnich_Franz_Josef_Strauss Agathosma_latifolia Collybus_drachme Volcan_Irazu Vasily_Struve Alción_montano Compañía_de_los_Caminos_de_Hierro_de_Ciudad_Real_a_Badajoz Waterpolo_en_los_Juegos_Olimpicos_de_Sidney_2000 XLVI_Festival_Internacional_de_Viña_del_Mar Aeropuerto_Regional_de_Collingwood Consejo_Intergubernamental_de_Países_Exportadores_de_Cobre Vuk_Krsto_Frankopan Agricultura_sostenible Zoo_Batán Ahora_(album) Vinago_grande Conflicto_diplomático_entre_Sudamérica_y_Europa_de_2013 Comarca_de_Los_Ancares Alcobendas_(Espana) Acoasma Colonizacion_holandesa_de_las_Americas Wicca_céltica

html map