Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Seleccion_de_basquetbol_de_Brasil Spanaway_(Washington) Shady_Spring_(Virginia_Occidental) Stethaprioninae Seymour_Liebergot Swiss_franc Segunda_guerra_sagrada Thymoetes Sonata_para_piano_n_º_4_en_Mi_bemol_mayor,_K_282_(Mozart) Tetradecagono Theobroma_pentagonum Samuel_Warren_Carey Sarrapia The_Equalizer_(película) Tincey_et-Pontrebeau Torre_de_Oliva Symphytonema Sinc Taralli Teología_negativa Sencha Shinshūkyo Solojaúl Televisión_social Sansevieria_guineensis_var._angustior Scaphopetalum Torreón_de_Fuentelámparas Sergéi_Anatólievich_Stárostin Touch_&_Go_Records Tauriac_de-Naucelle Thomsonia Scratch_Acid_(EP) Schram_City_(Illinois) Sceloenopla_meridionalis Testiga Stonkoe The_consort_of_musicke Saint_Jean_d'Heurs Sistema_de_clasificacion_APG_I Seseli_pauciradiatum Theater_an_der_Wien Selección_nacional_yugoslava_de_baloncesto Sistema_europeo_de_gestión_del_tráfico_ferroviario Saint_Etienne_de_Boulogne San_Antonio_(estacion) Serpientes_y_escaleras Traub Temoaya Temnida Tapena_(animal) Sonic_Spinball Saint_Clement_(Ardèche) Saint_Martin_de_Jussac Transición_de_Landau-Zener Terentius

html map