Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Rotelle, Ruote

Ruote (także: rotelle) – rodzaj włoskiego makaronu, wymyślony w okresie industrializacji Włoch na początku XX wieku. Kształt inspirowany jest światem mechaniki - wzorowany na kole samochodowym, kolejowym lub mechanicznym albo na kierownicy pojazdu. Nadaje się przede wszystkim do zapiekanek i sałatek. Z uwagi na kształt dobrze wyłapuje z talerza zawiesiste sosy.

Cruciata_glabra_f._internodiata Crossandra Alfa_Scorpii Cueva_de_conde Día_del_idioma Cornell_Woolrich Cubry_les_Faverney Diputación_del_Reino_de_Aragón Distrito_de_Concepcion Dagomís Amphilophus_margaritifer Cueto_de_san_bartolo Division_Pacífico_(NBA) Cruzadas_de_Santa_María Cráter_de_Newton Alóadas Cota,_Cundinamarca Dancing Aljibe_de_la_Estacion_(Puerto_Lumbreras) Crescione Dictyophleba Corynomalus_batesi Desvanecimiento Duque_de_bedford Disney_On_Ice Diego_Nicolás_Méndez_Pérez Daniel_Chavarría Discografia_de_Motley_Crue Corporacion_Ecologica_de_Quilpue Duryodhan Departamentos_del_Perú_por_IDH Denis_Molchanov Corrupcion_en_Miami Despertar_de_la_Nación Ecole_normale_superieure_(rue_d'Ulm) Conzieu Dounreay Cruces_de_Dartmoor Duryodhana Deutsche_Reichsbank División_de_investigación_de_accidentes_marítimos Allseas Alexandra Desigualdad_de_Bernoulli Cyphon_paludosus Cuerpo_(matemáticas) Dissay Dillard Dortmannia_scaevolifolia Diócesis_de_Ecija Alejo_Garcia_(navegante) Decanamina Almudena_de_arteaga Devin_the_dude DJVU

html map