Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Monocesta_androgyna Hamaguchi_Shiro Guinan Andrzej_Szczytko I_Knew_You_Were_Waiting_(For_Me) Heterocentrotus_mamillatus Autovia_de_la_Plana Morfopsicología Gótico_mediterráneo Heavy_Metal_Thunder Hopman_Cup Monasterio_de_ayios_stavros Monchy-sur-Eu Hoyos_de_Miguel_Munoz_(Ávila) Asurbanipal Anticoagulante Asociacion_Atlética_Avilesina Historia_de_la_Union_Soviética_(1985_1991) Guerras_Sicilianas Harsafes Andrew_Lloyd_Weber Helipuerto_de_ceuta Ministerio_de_Asuntos_Exteriores_y_Cooperacion_(España) Archipiélago_Anguila_(dependencia) Hamilton_(Ohio) Moskovskiy_Komsomolets Helicópteros_del_Sureste Idioma_yavitero Argentina_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Salt_Lake_City_2002 Humboldt_Box Huevo_estrellado Antodita Andrés_Guazurary I_Ae_25_Manque Monumento_a_La_Raza Ayas_(Italia) Arby's Asturcón Aunay_sur_Odon Artesón Mittag-Leffler Guillermo_Marin Apis_(Constelación_de_la_abeja) Aulon_(Creuse) IBLA Hoga_Kusten_Bridge Historia_del_Distrito_Federal_(Mexico) Guigues_VI_Delfín Antonio_Maria_Quirasco Hosman Henry_Holland_3_Duque_de_Exeter Mordellistena_steppensis Animal_(disco_KeSha) Gruas Antropología_biologica

html map