Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Plantae_Wrightianae Pedro_Martínez_Montavez Parque_Marino_Nacional_Hallyeohaesang Pomacentrus_brachialis Pico_Fortuna Pinhalzinho_(São_Paulo) Olesa_de_Montserrat Pomacentrus_fuscidorsalis Omobono Pintura_matérica Pedro_de_Silva_y_Tenorio Organizacion_de_Paises_Exportadores_de_Petroleo Perkain Poa_muralis Pablo_Serrano_Aguilar Nancy_Morejon_Hernandez Numancia_(Cervantes) Partido_Socialista_Chileno_(1897-1898) Neomorphus_salvini North_Lakhimpur Organizacion_Internacional_de_la_Francofonia Omanthe_costaricana Ophrys_scolopax_ssp_scolopax Piper_amalago Pandanus_patulior Pilos Nannini Orquesta_Tipica_Fernandez_Fierro Peñas_de_San_Pedro Musikkurzfilme:_The_Video_Collection Playas_(Nuevo_México) Pavia_macrocarpa Pena_Montañesa Padre_Gumilla Passavant-la-Rochère Par_ionico_íntimo Omphalotropis_laevigata Portneuf Palo_(hockey) Paúl_Carrasco_Carpio Pimelodidae Nrsimha Narciso_Suarez Parque_nacional_del_Bufalo_de_los_Bosques Nicolás_Garay Parigne Pedra_Gentil Osyris_rigidissima Nogaleda Piet_Heyn Patricia_Del_Pozo_Fernández Parque_nacional_de_Santa_Teresa Niederhaslach Máximo_Díaz-Cano_del_Rey P_R.O.Bally

html map