Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Ravioli

Ravioli – potrawa kuchni włoskiej. Są to nieduże pierożki. Nadziewa się je zazwyczaj serem ricotta, mięsem lub warzywami - najczęściej szpinakiem.

Historia_de_la_Seleccion_de_fútbol_del_Perú Arrecife_de_Supply Antonio_Porta Movilización_general Antonio_Garcia_Trevijano Minas_(Cordoba) Monolepta_nigrilabris Asentamientos_israelies Hic_sunt_leones Hòa_Binh Hyalobagrus_ornatus Historia_del_brasil Applications_Technology_Satellite_2 Arctotis_scapigera HR_3882 Azadirachta_Indica Héctor_Tizon Himno_de_Oxirrinco Monnieres_(Loira_Atlantico) Andriy_Mykolayovych_Shevchenko Historia_de_las_misiones_jesuiticas_del_Guayrá,_Itatin,_Paraná,_Tape,_Uruguay_y_de_los_guaycurúes Monnickendam Guaco_(banda) Gunnlod Grupo_Pentagono Ayoluengo_de_la_lora Apistogramma_inconspicua Humberto_Carrera Monasterio_de_Santa_Maria_(Puebla_de_Benifasar) Historia_del_antiguo_reino_de_Israel Hofgarten Health_on_the_net_foundation Monarquía_Constitucional Avenay_val_d'or Haplochernes_kraepelini Analisis_de_impedancia_bioelectrica Armeets_Arena Guava H._amphibius Mineria_andaluza Ibis_verde Andes_Venezolanos HD_VMD Monòver_/_Monóvar Gruey_les-Surance Henry_Bradshaw_(poeta) Auguste_Buffet_el_joven I1 Anales_(Tacito) Articulo_periodistico Avelas_de_Ambom Artillería_pesada_presenta... Aptychotrema_bougainvillii Awaruita Astronium_urundeuva

html map