Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Heechul Asociación_Civil_Minerven_Bolivar_Futbol_Club Monolepta_kurilensis Avenida_de_los_Francotiradores Hospital_del_Sur_(Itagüí) Hassan_Hamin_Assad Arbol-b Miranda_(Avilés) Hieracium_arvorum Archidiocesis_de_Badajoz Monumento_nacional_de_la_Cueva_de_Timpanogos Archibald_Wavell Historia_del_beisbol Henri_Lombard Histeria_Kolectiva Arrebato_(película) Grupo_Vocal_Argentino Anadia_F.C. Monasterio_de_Montecassino Guillermo_Bonfil_Batalla Gyokko_Ryū I_lan Herschel_Grynszpan Moseh_ibn_Ezra Monserrat_Bustamante Arquitectura_de_Andalucía Harnett_(Carolina_del_Norte) Armand_Deumi Avión_ejecutivo Movimiento_Ecologico_de_Venezuela Aphos Mortadelo_y_Filemon_-_Mundial_78 Asalariada Angew._Chem._Int._Ed. Augustin_chaboseau Motoscafo_Armato_Silurante Arco_Califal_de_Agreda Humiria_sect._Vantanea Ayu-mi-x_II Averroes Monotipica Auditori_de_Barcelona Iberia_Airlines_F1 Hemiblabera_capucina Monteleone_Rocca_Doria Arpetán Avenida_de_la_Ciudad_de_Barcelona Monumento_Natural_del_Monte_de_Santiago Guayacana Asociacion_de_comités_olímpicos_nacionales_de_áfrica Moñux Hadropareia_semisquamata Guy_Faulkner Heremigario Gustav_Hugo

html map