Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Vanderbilt_(Michigan) Viewtiful_Joe:_Double_Trouble Condado_de_Tallapoosa_(Alabama) Charlie_Massó Aeropuerto_de_Fuenterrabía Ada_Augusta_Lovelace Administracion_de_Registros_y_Archivos_Nacionales_de_EEUU Codigo_mnemotécnico Cilli Aeropuerto_de_Aniak Zamarra_(desambiguacion) Cinisello_Balsamo Controversia_Santorum Vuelta_a_Venezuela_2013 Abriendo_las_puertas_al_amor X-Men_(Movie) Abadia_de_Sant_Ilari Adenanthellum_osmitoides Cofradia_Penitencial_de_Nuestro_Padre_Jesus_Nazareno_(Valladolid) Vartan_Manoogian Condado_de_Duchesne WTLS Virus_del_bronceado_del_tomate Wilhelm_Elias_von_Ahles Colossal_Cave_Adventure Aix-en-Provence_Argonautes Clase_Momi Albano_Olivetti Clásico_Mineiro Vazzola Woodland_(Maine) Colaspidema_dufouri Virgiawan_Listanto Wall_Lane_(Arizona) Adelphi_(Maryland) Chevalier_Auguste_Dupin Chlorocyperus_glomeratus Constantin-Francois_Chassebœuf Adobe_InDesign®_ID Abedes_(Verín) Aegilops_virescens Coilbox Vishnu_Puraná Adventures_In_Modern_Recording_(álbum) Vallanzasca Agua_de_dionisio Clavelera Abidos_(desambiguacion) Ventenac-Cabardes Albenga Aceite_de_fusel Conspiracion_de_Ridolfi Club_des_feuillants Ajugoideae Wellesley_College

html map