Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Abeto_de_Manchuria Charles_Gaines Church_Point_(Luisiana) Abderrahmane_Fares Zoologico_de_San_Juan_de_Aragón Wild_at_Heart_(Buffy_the_Vampire_Slayer) Adrara_San_Rocco Wild_9 Ciudadania_Europea Alajuela_(canton) Conopodium_daucifolium Zarracatanita Cocijoeza Colonia_del_Rio_Orange Zachary Coizard_Joches Chikungunya Acaua_(Piauí) Charles_Lightoller Villa_de_la_Arena Valparaíso_(region_administrativa_Chile) Al_Gharafa Aciachne Cleofide Chenopodium_ambrosioides_var._polystachium Vasek Zaid_Al_Harb When_in_Rome Zoleta Condado_de_Torralva Condado_de_Luna Claudio_Lodati Aigua_Murcia Charencey Víctor_Santibañez Conesus_(Nueva_York) Comisión_Permanente_de_Agricultura_Silvicultura_y_Desarrollo_Regional_en_Chile Chomi WE_6 Alejandro_Campano_Hernando YHM Vol._3_(The_Subliminal_Verses) Constitución_de_1812 Ville-Dommange Valle_del_Lontue Ypacaraí_(Paraguay) Cong_hoa_Xa_hoi_Chủ_nghĩa_Việt_Nam Chota_(distrito) Clasificacion_Quimica_Anatomico_Terapeutica Al_Qa'im Club_Deportivo_La_Nucia Closs Waldstätten Wittenberg Ahmed_Cemal_Pasa

html map