Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach http://www.stomatologia-krakow.edu.pl/tag/viola-piekut-instagram/ Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej http://www.eginekologwarszawa.com.pl/tag/hydromonitor/ wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do http://www.eginekologwarszawa.com.pl/tag/zosians-instagram/ spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Estadio_Olimpico_Spyros_Louis Escudo_de_la_Republica_Socialista_Sovietica_de_Azerbaiyan Eticiclidina Enter_the_matrix Fernando_Manuel_de_Villena_y_Fernandez_de_Lara Erolia_ptilocnemis Estadio_olímpico_Luzhniki, Fontenai_sur-Orne Epitrachys_propontica Estadio_Félix_Houphouet-Boigny Eduardo_Martinez_Vazquez El_Cuajilote Francisco_Monterde_García_Icazbalceta El_juego_más_peligroso Estadio_Enrique_de_Roberts Ernst_Bernheim Familia_Fuentes-Gudino Eustomias_xenobolus Fiebre_hemorragica_de_Crimea_Congo Elmwood_(Luisiana) Enrique_Ortiz_Selfa Enumeración_de_grafos Emanuele_Molin Enfermería_obstetrico_ginecologica Egestria_toeniata Fernando_de_Zárate_(gobernador) FC_Catalá Estadio_El_Cardón Francisco_Alberto_García Enric_Solbes Familia_de_los_Mendoza Estación_Rosario_del_Tala Eyvindr_skaldaspillir Episodios_de_Las_Vegas Fenómenos_de_transporte Estación_Campana F110 Ercina Escudo_de_Vilasar_de_Mar Editorial_Rosa_Winkel Final_del_Torneo_Finalizacion_2012_(Colombia) Escuela_Universitaria_de_Estadistica_(Universidad_Complutense_de_Madrid) El_Discobólo_(álbum) Fibrocito Estadio_Aderbal_Ramos_da_Silva Etnias_tara-cahitas Elionurus_pretoriensis Encadenados_(película) Embraer_145_AEW&C Ekádashi Estacion_de_Etxebarri_(Metro_de_Bilbao) Estación_de_Palais_Royal_Musée_du_Louvre Ermita_de_Nuestra_Señora_de_las_Cuevas_de_Sanlúcar_de_Barrameda FCA Feliz_Navidad_(película_de_2005)

html map