Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

SIG_SG_510-4 Fuerza_Aerea_Panamena Iglesia_de_Nuestra_Señora_de_Belen_(Medellin) Revilla_de_campos Galium_elatum_var._latifolium Turismo_aventura Rolls_Royce_Silver_Shadow Gaznaví Trichotosia Informacion_libre Gaziantep_BŞB_S.K. Gabriel_Carambula Revista_del_corazon Gigantes_y_Cabezudos_de_Alcalá_de_Henares Universidad_Virtual_de_la_Lengua_y_la_Cultura_Españolas Ria_de_Limpias Retroinhibicion Fundacion_Josep_Carreras_contra_la_leucemia Un_hogar_lejos_de_Homer Rollinia Richard_A_Howard George_Evelyn_Hutchinson Municipio_de_Borgholm_(condado_de_Mille_Lacs,_Minnesota) Unión_de_Fútbol_de_Bulgaria Fue_una_suerte_(album) Rivière_Pilote Municipio_de_Coon_Creek_(condado_de_Lyon,_Minnesota) Tunceli Gaspar_de_Grajal Tángara_de_cuello_rojo Union_Cantinil Gandharvá Impresora_de_impacto Renate_Muller Georgi Tsuga_dumosa U.S.S.R Municipio_Miranda_(Carabobo_Venezuela) Municipio_de_Fremont_(condado_de_Saginaw,_Míchigan) Galiales Gas_inerte Unión_de_Fuerzas_para_el_Progreso Renaturalización Gesta_Cnutonis_regis Sabanejewia_bulgarica Up_the_Downstair Iglesia_de_la_Asuncion_(Cretas) Retrato_de_una_dama_(Roger_van_der_Weyden) Municipio_de_Paris_(condado_de_Stark,_Ohio) Repaix Trugernanna Río_Barron_(Queensland) Gianni_Rivera Reserva_Natural_Cabo_Virgenes Un_dos,_tres,_al_escondite_ingles_(pelicula)

html map