Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Ravioli

Ravioli – potrawa kuchni włoskiej. Są to nieduże pierożki. Nadziewa się je zazwyczaj serem ricotta, mięsem lub warzywami - najczęściej szpinakiem.

Linea_Barcelona-Manresa-Cervera-Lérida-Zaragoza Liga_escocesa_de_futbol Less_Talk,_More_Rock Ley_de_Memoria_Historica_de_Espana La_Portella_(Lerida) Jose_María_Yanguas_Sanz Jardines_de_Moragas Jump_Jim_Crow Invasión_musulmana_de_la_Península_Iberica Lingüística_sincronica Leptonetoidea Las_de_Caín Joan_Enric_Vives Jorge_Cardaccio Jorge_Javier_Díaz LVO La_Noche_del_10 Intendente_Municipal_de_Montevideo Juanafe Juan_II_de_Holanda Juan_Martinez_(militar) Jesús_Maraña_Marcos Liga_Mundial_de_Voleibol_de_2007 José_Sellés_Mas Josep_Franch_de_Pablo Jorge_Preca Kukini Joe_Cortez Jikkyou_Power_Pro_Yakyuu_11 Julián_Adem_Chaín Kurt_Spang Javier_Guerra_Rodriguez Juan_Chassaing Junquillo_común Islas_Farasan J.J._Herrero Left_Outside_Alone Joaquin_Solano_Chagoya Krill Lepigonum_sperguloides Jentil Julia_Liptaková La_Frette-sur-Seine Juan_Manuel_Arostegui Lampaul_Ploudalmézeau Linea_C9_de_Cercanias_Madrid Isolepis_holoschoenus Juan_María_Marcaide_Osoro Lista_de_Universidades_del_Ecuador Kayfabe Leucemia_linfoblástica_aguda Juan_Angel_Arias_Boquín Laodicea Laurio_Destéfani Leal_Rey

html map