Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Aristoloquiaceas Momento_dipolar Antártica_Chilena Mosel-Saar-Ruwer_(región_vinícola) Hoplosaenidea_albicans Atrapamoscas_sureño Athyreus_conspicuus Aszar-Neszmély Arsenio_Martínez-Campos Ayuntamiento_de_Alicante Antonio_Dobrowolski Associacom_Galega_da_Lingua Mondonville_Saint-Jean Monodoraceae Mirlo_boliviano Hastings_(Pensilvania) Hernan_González_de_Lara Ano_1453 Hermandad_de_la_Buena_Muerte_(Córdoba) Henry_Falcon Monologos Mrs_Butterworth Armando_T_Hunziker Houghton_(Iowa) Guiloche Howard_Shannon Andrea_Crosariol Archie_Goodwin_(baloncestista) Arturo_Lussich Antonio_Valcárcel_Pío_de_Saboya_y_Moura Arana_Osorio Hoja_de_limon Ancas_de_rana Hakea_rubricaulis Hipertension_pulmonar_persistente Asphodelus_australis Miranda_do_Douro_(freguesia) Mosquitoes Andrea_da_Grosseto Anos_70_a_C Autoridad_de_Liptako_Gourma Monumento_a_Alfonso_XII_de_España Hermann_Hospital Asesinato_de_Carlos_Palomino Miomantis_nairobiensis Guerra_de_Nagorno-Karabaj Ayman_nour Guerra_da_Cisplatina Antonacci Muneca_(anatomía) Hibana Ancistrus_cuiabae Mr._Olympia_1967 Minador_(biología) Asuntos_institucionales_y_política_en_la_Union_Europea

html map