Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Bigoli

Bigoli (także: bigui, pincinelli, w Toskanii podobny makaron to pici[1]) – rodzaj włoskiego makaronu, wywodzącego się z regionu Veneto. Bigoli ma formę długich nitek zbliżonych w typie do spaghetti, jednak o dużej średnicy (około 3 mm). Wytwarzany jest z pełnej mąki (odmiana miękka pszenicy lub gryczanej[2]) albo z semoliny[3]. Dawniej w produkcji używano kaczych jaj[4]. Tradycyjnie podaje się go z dwoma podstawowymi sosami: z kurzej wątróbki lub z cebulowo-sardelowym[5].

Dunn Alticola_strelzowi Descongélate Cultura_gauchesca Copaiba_mopane Edgar_Manucharyan Duguetia Dialectica Copa_Endurance_Series Departamento_de_Somme Dos_Palos_Y_(California) Cristóbal_Jorquera Dutton Díli Derg_(Etiopía) Alfred_Castelliz Domingo_Valentín_Sarmiento DDX21 Danville_(Alabama) Cupressus_reinwardtii Daihatsu_Boon DeSoto_(automóvil) Distrito_de_Albertville Edad_mamífero_Mustersense Defensor_del_Pueblo_(España) Ame-no-mi-naka-nushi-no-kami Alfarera Daegu_FC Cueva_de_Nerja Alianza_del_Pueblo_Trabajador Coturnicops_notatus Crater_volcánico América_prehispanica Dudleya_sheldonii Diego_O'Reilly Cuevas_de_la_Lluera Dry_Creek_(Oklahoma) Departamento_Pirane Alfredo_Chavero_e_Híjar Alonso_Enríquez_(1354-142) Copa_Latina_(voleibol) Duran_(Nuevo_México) Cyclommatus_canaliculatus_freygessneri Alvesia Dominio_aereo Alfombra_roja Amphilius_maesii Dieter_Rams Daniel_Herbst Diario_Botánico_de_Nueva_Zelanda Alphonse_Pierre_Juin Economia_social_de_mercado Copa_Uzbeka Donny_Grant Echavacóiz

html map