Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Seldælir Salesianito Taif Talamanca Sainte_Fortunade Scaphyglottis_emarginata Santa_Fé_de_Nueva_Vizcaya Scalesia_affinis Torneo_de_Viña_del_Mar_2002 Steviopsis_fendleri Salomón_(desambiguación) Selva_costera_oriental_africana The_Tershed Selección_de_fútbol_del_pueblo_arameo Surcos_(pelicula) Stadelm. Selección_kuwaití_de_futbol Tocayo Sagun Sonata_para_Piano_n._15_en_Fa_mayor,_K._533/949_(Mozart) Toni_Ucci Torneo_de_Hilversum Terminator_2:_El_juicio_final Tetencholete The_Brat Saint_Hilaire_de-Brethmas Saint-Célerin Tartar_(rayon) Total_Chalaco_Futbol_Club Sinpo Segunda_Division_de_Espana_1932/33 Scorodocarpus SoraWoto Tono_de_ocupado Todirostrum_sylvia Stonerstown_(Pensilvania) Sancho_obispo_de_Najera Sainte_Honorine_la-Chardonne Terminologia_de_la_ciencia_ficción Salto_de_Riaño Sydney_Schanberg Thomasville_(Georgia) Sierra_Nevada_(Espana) Sociedad_de_Amantes_del_Pais Sanhoane_(Santa_Marta_de_Penaguião) Trato_hecho Sagrada_Familia_(Miguel_Ángel) Sistema_Nacional_de_Areas_Silvestres_Protegidas_del_Estado Tlapacoyan_(municipio) Saint-Géron Tonino_Delli_Colli The_Perfect_Element_part_I Touch_(desambiguación) Tchéky_Kayro Suzuki_Maruti_800

html map