Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Mike_D'Antoni M.V.C. Mairtín_O_Cadhain M39 Proceratophrys_melanopogon Prahlada Megopini Michael_French Puerta_del_Pilar Luis_III_de_Anjou Mauregato_de_Asturias Gola Rafael_Hernández_(actor) Malejan_(Zaragoza) Potlicker_Flats Premio_Balzan Martin-Baker Macromagnitud Gore_(Oklahoma) Mando_Norte_(Israel) Marqués_de_Sargadelos Línea_31 Raión_de_Janaŭ Matthaus_Daniel_Poppelmann Mario_Custódio_Nazare Manat_(desambiguacion) Microrregión_de_Tubarão Louis_Jacques_Mandé_Daguerre Propiedades_físicas Lucia_di_lammermoor Mauricio_de_Battenberg Profesor_E_Gadd Primer_milenio_a_C Los_Osos_Amorosos Real_Colegio_de_la_Purisima_Concepcion María_Luisa_Gaxiola_y_Dighero Pseudantechinus_macdonnellensis Qianleptoneta Marie_Josephine_Mathilde_Durocher Miguel_Angel_Guerra_(cantante) Marcelo_Chávez Raionul_Floreşti Miguel_Rodríguez_Pinero_Bravo_Ferrer Manierismo_nordico Mel_&_Tim Manuel_Guillermo_Pinto Reales_Sitios Receptor_beta_1 Radford Reggiane_Re_2006 Miesville_(Minnesota) Premio_Agatha Mercedes_Agullo_Cobo R_Reitzenstein Lunardelli

html map