Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Avenida_de_Cesar_Augusto HMS_Garland Hyundai_Elantra Monolepta_longitarsis Arte_en_los_Juegos_Olimpicos_de_Los_Angeles_1932 Montserrat_Colldeforns Idioma_chimán Guilford_Center_(Connecticut) Guillermo_V_Flores Hipotesis_del_genio_maligno Molossops_neglectus Antoine_Lacroix Helecho_águila Anatomía_patológica Antonio_Ortuño Arteria_genicular_superior_medial Montana_de_Riaño Attersana_S.C. Atanasio_Bello_Montero Hero/Heroine Anthelephila_similis Hongdu_L_15 Higos_chumbos Aradeo Armeria_pubigera_var_glaberrima Moliones Hinojar_de_Cervera Antonio_del_Rio Guia_Roji Asociación_de_Fútbol_de_Åland Anna_Regina Miquel_de_Palol Autovía_de_circunvalacion Azcapotzalco,_Distrito_Federal Atyra Andrew_Norton Auckland_Blues Havelian Ano_1790 Aves_endémicas_de_Hawái I_Like_It_When_You_Die I.M.Johnst. Hotel_Ritz_Carlton_&_Residences_(Mexico) Antroponímico Autigny_la-Tour Minga_chilota Herbster_(Wisconsin) Asociacion_Espanola_de_Nomenclatura,_Taxonomía_y_Diagnostico_de_Enfermería Arbedeiro Monographia_Generis_Aconiti Moldeo_a_la_cera_perdida Gustavo_Munua Hermannia_stricta Halfs_saga_ok_Halfsrekka Arreba

html map