Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Kun-yomi Introduccion_a_la_termodinamica Las_tortugas_ninja La_revolucion_verde Kaastra José_Ibañez_Martín Jensen_Ross_Ackles José_Echegaray_y_Eizaguirre Liga_Metropolitana_Amateur La_torre_oscura_III:_Las_tierras_baldías Juegos_Intercalados_de_1906 Lista_de_episodios_de_Catscratch John_Peter_Wagner Judios_Contra_Difamacion_Anti_Cristiana La_hora_de_Federico José_María_Oleart Jesus_Ignacio_Ibañez José_Vidal_Cadellans José_del_Carmen_Cabrejo_Mejía Juan_ruiz_de_arce Ledas-et-Penthies Johannes_Friessner Jan_Bevington_Gillett Lista_de_leccionarios_del_Nuevo_Testamento Leptocola_stanleyana Jose_Rogel_Soriano Lista_de_motores_aeronáuticos La_cañada_de_córdoba Leonor_Bonilla Linfedema_despues_de_una_mastectomia Itziar_Aizpurua_Egaña Jujols Lista_de_rotondas_en_Washington_D_C. Ley_de_autoamnistia Jerrie_Mock Józef_Hoene_Wronski John_Ssebunya Juan_Aguilera Leticia_Brédice Jean_Francois_Marmontel Jan_Nasco José_Andrés_Cornide_de_Folgueira_y_Saavedra Jarrillo Juan_Antonio_Suárez_Picallo Leccionario_211 Lex_Acilia_de_intercalando Laúd Irkliyevskaya Jose_Antonio_Primo_de_Rivera Jezabel_(personaje_bíblico) Juvines Jaen Julio_Antonio_Gaston_Duran_Neumann La_Ferté-Loupiere JP_Morgan_Chase_World_Headquarters

html map